Kinderen vs. volwassenen

30 Juli, 2014 13:02

Communiceren met kinderen is een vak apart. Het gaat er anders aan toe dan bij de communicatie tussen volwassenen.

Waar moet je op letten bij het communiceren met kinderen.

  • Luister goed
    Kinderen voelen spanningen aan. Let er dus op hoe je tegen een kind spreekt. Volwassenen die bescheiden en met respect een kind behandelen zullen sneller een goed gesprek kunnen voeren met kinderen.
  • Gespreksstof
    De onderwerpen die kinderen en volwassenen interessant vinden verschillen. Verplaats je dus in de wereld van het kind en probeer over die onderwerpen te praten. Hierdoor krijg je sneller een band met een kind en wordt het communiceren gemakkelijker.
  • Onder woorden brengen
    Kinderen hebben moeite om hun gevoelens goed onder woorden te brengen. Er is een grote kans dat kinderen de vragen die volwassenen aan ze stellen wel begrijpen, maar met moeite het antwoord erop kunnen verwoorden. Hierdoor lijkt het of kinderen je niet begrijpen, maar het probleem is dat de taalvaardigheid nog achter ligt. Probeer eens om je vragen anders te stellen, vereenvoudig je zinnen en ga op onderwerpen door. Hiermee bereik je sneller dat het kind weet wat hij wil zeggen.
  • Werkelijkheid
    Kinderen switchen nogal snel van onderwerp, maar ook tussen de werkelijkheid en hun fantasiewereld. Voor volwassenen is het soms moeilijk te begrijpen of kinderen serieus zijn over een onderwerp of alweer in hun eigen wereldje zitten. Leg van te voren uit waarom je de vragen stelt, dan zal je sneller een serieus antwoord terug krijgen.
  • Sociaal wenselijke antwoorden
    Kinderen geven op jongere leeftijd sociaal wenselijke antwoorden. Het kan dus zijn dat het kind anders denkt dan wat hij of zij antwoord op je vraag. Geef van te voren aan dat het antwoord niet goed of fout is. Hiermee haal je de druk af van het gesprek en zal het kind zich prettiger voelen.

Bron: www.ouders.nl

Merkt u dat uw kind last heeft met het articuleren van bepaalde woorden? Maak eens een afspraak op één van onze vestigingen door het hele land.

< Stoppen met Foppen boek Het brein van een logopedist >