9.1

Kinderen

Kunnen zeggen wat je zeggen wilt en begrijpen wat er gezegd wordt, is heel belangrijk voor een kind. Leren praten gaat met vallen en opstaan en is niet altijd gemakkelijk. Plezier in het praten is een belangrijke voorwaarde om het goed te leren!

Elk kind is uniek en ontwikkelt zich in zijn/haar eigen tempo. Binnen de behandeling streven wij naar een persoonlijke en kindvriendelijke aanpak, waarbij we zoveel mogelijk aansluiten bij de belangstelling en belevingswereld van uw peuter of kleuter. Uw kind leert spelenderwijs!

   

Gratis Inloopspreekuur

Wanneer er iets mis gaat in de spraak- en of taal ontwikkeling kan dit gevolgen hebben voor de verdere ontwikkeling van het uw kind. Als ouder maakt u zich misschien zorgen. Praat er eens over met een logopedist. De logopedist kan u informatie geven, onderzoek doen en/of door verwijzen indien nodig. U kunt geheel vrijblijvend een afspraak maken voor een informatief gesprek. De Praatmaat groep behandelt zowel kinderen als volwassenen en organiseert gratis inloopspreekuren.


Vergoeding logopedie

Ook voor 2023 heeft De Praatmaat Groep contracten met alle zorgverzekeraars, waardoor logopedie bij ons altijd wordt vergoed vanuit het basispakket van uw zorgverzekeraar. Direct een afspraak maken? Bij De Praatmaat Groep kunt u geheel vrijblijvend een afspraak maken voor een kennismaking en een oriënterend gesprek bij een van onze vestigingen. Bel om een afspraak te maken met 06 12988729.

Ouderbetrokkenheid met  

Betrokkenheid van ouders/verzorgers, bij de spraak/taalontwikkeling en de logopedische behandeling, is belangrijk. In de oudercursussen TOLK en Hanen bieden wij ouders de mogelijkheid te leren, hoe zij de spraak en taal ontwikkeling van hun kind kunnen stimuleren in het dagelijks leven, in hun eigen omgeving, passend bij hun eigen mogelijkheden. Zie ook www.tolkinfo.nl 

De hanen oudercursus

De Hanen -oudercursus is een cursus voor ouders van kinderen die langzaam of niet zo goed leren praten. Soms komt dat door een ontwikkelingsachterstand of een handicap. Het kind hoort bijvoorbeeld niet of hoort slecht, of het kind heeft een verstandelijke beperking of autisme. Soms is niet duidelijk hoe het komt dat het kind niet goed leert praten. De cursus is bedoeld voor ouders van peuters en kleuters (tussen de 1 en 6 jaar oud).

In de cursus leren u en uw kind elkaar beter begrijpen:

  • u leert begrijpen wat uw kind u duidelijk wil maken;
  • u leert uw kind om woorden te gebruiken;
  • u leert woorden te gebruiken die uw kind begrijpt;
  • u leert hoe u dit alles kunt doen tijdens de gewone dagelijkse dingen.

De cursus wordt gegeven in een groep, maar de logopedist komt ook bij u thuis. Er wordt een korte video-opname gemaakt van u en uw kind terwijl u samen ergens mee bezig bent. Deze opname wordt meteen met u besproken. Veel ouders vinden na de cursus dat hun kind vooruit is gegaan. Ze hebben beter contact en het kind gebruikt meer woorden. Het kind is meer op mensen gericht en neemt meer initiatief. De Praatmaat is Hanen gecertificeerd. De meeste zorgverzekeraars vergoeden deze cursus.


Kinderen

Pre-verbale logopedie

Pre-logopedie of pre-verbale logopedie is logopedische zorg die gegeven kan worden voordat het spreken begint. Als een kind problemen heeft met het drinken uit de borst of uit de fles, het eten van de lepel of het leren kauwen kan pre-logopedie gegeven worden. Dit gaat altijd via een verwijzing van een arts (bijvoorbeeld een huisarts of een kinderarts). Dit laatste is belangrijk, omdat eerst nagegaan moet worden of er geen onderliggende medische problemen zijn die de moeilijkheden in het mondgebied veroorzaken. Onder pre- logopedie valt ook het begeleiden van het begin van de communicatieve ontwikkeling van jonge kinderen.

Spelend leren

Taal is overal! Laat uw kind op een leuke manier kennis maken met logopedie en taal. U vindt hier leuke tips, adviezen en websites om zelf de spraak en taal van uw kind te stimuleren. Spelenderwijs leert uw kind nieuwe woorden en begrippen.

Klik op het plaatje voor het verhaal van de kikker in de kou. Veel plezier samen!

Tips en weetjes

  • Wat mag ik verwachten van mijn kind op een bepaalde leeftijd?
  • Wat kan ik zelf doen om mijn kind te stimuleren?
  • Mag ik mijn kind verbeteren?
  • Is voorlezen belangrijk?

Op al deze vragen en meer krijgt u antwoord op www.kindentaal.nl

Kidsproof

Op de site van kidsproof vind je de leukste tips voor ouders & kids. Een handige Uitagenda voor gezinnen, leuke eropuit-tips, originele kinderfeestjes, hippe kinderwinkels, kindvriendelijke restaurants en overnachtingsadressen, fijne clubjes, een categorie voor zorg & opvoeding en nog veel meer! www.kidsproof.nl

Overige websites om taal te stimuleren

www.schooltv.nl/koekeloerepagina 
www.nijntje.nl 
www.zappflat.nl 
www.bereslim.nl 
www.kennisnet.nl 
www.kleutergroep.nl 
www.peuterplace.nl 
www.woordkasteel.com 
www.sprookjesvallei.nl 
www.appieenopa.nl 
www.lilaland.nl 
www.lassa.nl 
www.spelletjesplein.nl 
www.speelzolder.com 
www.bettysluyzer.nl 
www.agteres.nl 
www.ikbenbas.nl