De Praatmaat Groep

Wat kan de logopedist alvast doen met kinderen bij wie dyslexie niet is vastgesteld?

Als dyslexie nog niet is vastgesteld, kan de logopedist kinderen al op verschillende manieren ondersteunen om hun lees- en schrijfvaardigheden te verbeteren. Enkele mogelijkheden zijn:

  • Werken aan klankbewustzijn: De logopedist kan oefeningen doen om de klanken in woorden beter te herkennen en uit te spreken. Dit helpt kinderen om beter te begrijpen hoe woorden zijn opgebouwd, wat belangrijk is voor leren lezen en spellen.
  • Oefenen met woordenschat: Door het uitbreiden van de woordenschat leert een kind beter begrijpen wat het leest. Dit maakt lezen leuker en helpt om meer vertrouwen te krijgen in lezen en schrijven.
  • Werken aan het verbeteren van de letterkennis en het versterken van auditieve vaardigheden zoals ‘hakken en plakken’. Dit kan de technische leesvaardigheid verbeteren, waardoor kinderen beter kunnen spellen en lezen.
  • Motivatie en leesplezier bevorderen: De logopedist kan tips geven om het lezen leuk te maken en kan ouders helpen om samen met hun kind thuis te oefenen.
  • Signaleren en doorverwijzen: Als de logopedist merkt dat er hardnekkige lees- en schrijfproblemen zijn, kan hij/zij adviseren om verder onderzoek naar dyslexie te doen, bijvoorbeeld door een orthopedagoog.

Deze ondersteuning helpt om een goede basis te leggen voor de taalontwikkeling van een kind, waardoor leesproblemen minder ernstig kunnen worden en het kind meer vertrouwen krijgt in het lezen.