Robots helpen kinderen met autisme

19 Juni, 2017 07:30

Veel kinderen met autisme hebben moeite met communiceren met de buitenwereld. In Hong Kong heeft professor Catherine So Wing-chee daarom een methode ontwikkeld waarbij robots de sociale interactie tussen autistische kinderen en hun omgeving bevorderen.

Ze hoopt hiermee tevens vooroordelen ten opzichte van autisme weg te nemen, want in Hong Kong wordt autisme nog onvoldoende geaccepteerd als stoornis. “Er zijn nog altijd veel mensen die de ouder of verzorger van een schreeuwend kind erop aanspreken en vragen of hun kind zich niet beter kan gedragen”, stelt ze. “Dit motiveerde mij om door toepassing van robots programma’s te ontwikkelen die de sociale vaardigheden van kinderen met autisme helpen verbeteren; die hebben immers over het algemeen meer moeite met non-verbale communicatie.”
De robots worden ingezet om kinderen vertrouwd te maken met verschillende emoties zoals angst, vermoeidheid, honger. De kinderen vinden de robots veel minder bedreigend en kopiëren daardoor gemakkelijker de gebaren die ze zo worden aangeleerd.

Robots helpen kinderen met autisme

< Autisme misschien al vanaf 6 maanden ter voorspellen Film: moet ik Nederlands spreken met mijn kind? >